Centrul Comunitar al Persoanelor în Vârstă

Municipiul Slobozia, Județul Ialomița

Un vechi proverb românesc spune “Cine nu are un bătrân, să şi-l cumpere”...pentru că ei, vârstnicii, sunt o forță puternică cu disciplină civică, oameni de nădejde la bine și la rău, iar înțelepciunea și experiența lor de viață sunt de neprețuit. Am vrea să credem că Centrul Comunitar al Persoanlor în Vârstă vine ca o lumină în viața pensionarilor.

fade
fade
fade

Municipiul Slobozia se înscrie în caracteristica generală a orașelor din sudul regiunii, a căror infrastructură socială este foarte slab dezvoltată, o situație mai bună înregistrându-se în ceea ce privește serviciile sociale destinate copiilor, pentru care atât serviciile rezidențiale, cât și serviciile alternative, au cunoscut o îmbunătățire calitativă.

Din acest motiv, crearea Centrului comunitar pentru vârstnici reprezintă o acțiune concretă în efortul desfașurat la nivel local și regional de îmbunătățire a calității serviciilor sociale, în vederea asigurării unui mediu de viața activ pentru această categorie vulnerabilă, acordându-se asistența și sprijin specializat pentru informare socială, terapie ocupațională și petrecerea timpului liber, cât și pentru reducerea unor situații vulnerabile pentru persoanele vârstnice și creșterea gradului de sensibilizare și participare a comunitații locale, pentru susținerea persoanelor de vârstă a treia la o viață autonomă și demnă.

Centrul vrea să fie o deschidere spre nou, care să permită transparența, să Ia act de problemele vârstnicilor şi de micile lor bucurii pe care le trăiesc alături de familiile lor sau de prieteni și dorim să le fim aproape, să oferim prețuirea și ajutorul de care au nevoie celor care ne-au crescut și educat. Mulți beneficiari vin aici ca la o a doua casă, ne bucură cu zâmbetul lor, iar noi suntem alături de ei și sperăm că ne-am însuşit vorbele lui Vasile Conta“Un zâmbet sau o vorbă bună spusă unui bătrân înseamnă să-i dăruim o zi în plus din viața”
Din când în când se întorc în timp şi deapănă amintiri, se bucura de lucruri simple, de o viața trăită cu demnitate se bucură de fiecare zi. Odată cu trecerea anilor le trebuie un plus de tinerețe, de atitudine, pentru că timpul trece, iar schimbările sunt inevitabile

Mă simt onorată să fiu alături de persoanele vârstnice aici, în centrul comunitar. Zâmbetele și bucuria lor sunt garanția faptului că am reușit să-i scoatem din monotonia de zi cu zi, că îi facem să uite de grijile cotidiene și să simtă că fiecare zi este deosebită pentru ei.

Am cunoscut aici oameni minunați, oameni care vorbesc cu drag despre realizarile lor, care vin aici cu plăcere, sunt creativi, reînvată să fie activi și sunt alături mereu de generația tânără, una din sarcinile lor fiind aceea de a transmite tradițiile conservate de-a lungul vremii, de a înmâna copiilor o moștenire care le aparține.

Aici, la centru, socializarea, petrecerea timpului liber, întâlnirea cu specialiști, toate se fac într-un climat familial. Deja oamenii se cunosc, au legat prietenii, se bucură de frumusețea și căldura centrului, iși povestesc amintiri, joacă un șah și, încet- încet, își schimbă viziunea față de vârsta și încearcă să o vadă ca pe o etapă firească.